vineri, 20 martie 2009

Friends

Odata cu ridicarea in doua picioare a unei maimute cu spirit inovator, noi oamenii, fata de celelalte mamifere am capatat mai multe abilitati, printre care si pe aceea de a ne imprieteni.

Putem spune ca, cel putin prin prisma asta, suntem diferiti. E adevarat si animalele traiesc in haita, turma, stol sau banc, dar o fac fie din instinct de conservare, fie pentru a fi mai eficienti la vanatoare.

Noi ne imprietenim probabil tot instinctiv. Cumva avem sentimentul de siguranta, fiind in preajma prietenilor, cu toate ca nu putine au fost cazurile de indivizi/individe care s-au bagat in patul prietenului/prietenei sa tina de urat nevestei/barbatului cand nu era respectivul acolo.
Dar sa vedem ce e cu prietenii si cu prieteniile. Ele pot fi clasificate dupa mai multe criterii.

Prietenia bazata pe sexul individului, si anume prietenia baiat cu baiat, baiat cu fata, fata cu fata.

Prietenia baiat baiat.
Nevorbind aici de acea prietenie dintre baieti asa cum o inteleg cei de la fundatia ACCEPT, prietenia dintre baieti e cea mai temeinica. Nu ii leaga decat niste beri, fotbal si muuuuuuuuulta pizda. Nu prea exista invidii, de regula fiind prea plini de ei ca sa mai aiba timp de ceilalti. Cand se intalnesc vorbesc mult si prost, rad tare, exagereaza pana la limita penibilului cand vorbesc de aventurile lor, sa lauda cat de destepti sunt si cat de multi bani fac ei, o prietenie frumoasa intr-un cuvant.

Prietenia fata fata.
Aici e cu nabadai. Nu exista sinceritate deplina. Mai devreme sau mai tarziu una din ele o sa spuna despre cealalta " A dracu nasoala " unei a treia. Care a treia o sa faca in asa fel sa afle nasoala. Se mananca intre ele ca niste catzele, isi rad in fatza, dar numai manechiurista stie cu adevarat cum e treaba cu ele, in ultimul timp salonul de infrumusetare devenind templul unde enoriasele vin si isi fac confesiunea.

Prietenia baiat fata.
Si aici e belita. Astea sunt prietenii mai adanci, venite de cele mai multe ori din deceptia in dragoste a unuia din cei doi si care are nevoie de prezenta sexului opus, prin asta incercand cumva sa intre in mintea celuilalt, sa vada de ce nu a reusit. E prietenia in care isi dezvaluie unul altuia cele mai ascunse trairi, taine, secrete, drept urmare in jumatate din cazuri ajung in pat. Genul asta de prietenie mai e prezent in cazul in care unul din prieteni il iubeste pe celalalt in secret si dintr'un soi de pornire masochista e dispus sa faca si sa accepte orice compromis, numai ca sa fie in prezenta celuilalt.


Cea mai frumoasa perioada din viata e copilaria. Puritate si inocenta. De accea poate cei mai frumosi prieteni sunt prietenii din copilarie. Sunt multi, sinceri, curati sufleteste. Sunt prietenii cu care descoperi lumea, cu care te joci, sunt prietenii cu inveti sa fumezi, sunt prietenii care iti explica cum ca daca te freci la putulica simti asa o caldura si e bine tare. Dar cu cat cresti si vezi cat de nasoi sunt oamenii, prietenii din copilarie incep, usor, usor sa dispara trezindu'te intr'o buna zi ca nu mai ai in jur nici unul din acei minunati copii.

Prieteni din interes.
E prietenia, dupa cum se intelege, cand unul are un interes la celalalt sau au interese reciproce unul la celalalt. E cazul celor doua prietene, una frumoasa si una mai urata. Cea frumoasa are nevoie de uratenia celeilalte pentru a fi pusa ea in valoare, iar urata trage sperantele unei oarecare popularitati fiind in apropierea celei frumoase. Sau e cazul prieteniei dintre un bisnitar si seful de la Politia Economica. E clar ca aceasta prietenie nu poate sa tina mai mult decat interesul.

O alta forma ar fi prietenia de conjunctura.
E prietenia in care oameni care in mod normal nu ar fi avut ce sa caute impreuna, ajung sa petreaca destul de mult timp unul cu celalalt astfel incat in timp sa ajunga prieteni. E cazul in care gagica ta te scoate cu japca in oras sa te intalnesti cu o colega de'a ei de la servici care vine cu prietenu'. Te trezesti la masa cu un strain, cu care nu ai nici in clin nici in maneca, cu care esti obligat sa vorbesti toata seara pentru ca, binenteles, cum ati ajuns la masa fetele au uitat de voi si vorbesc numai intre ele. In caz in care baiatu' e pompier sunt sanse zero sa va imprieteniti. In caz in care prietenu' prietenei prietenei tale nu e pompier sunt oarece sanse sa va imprieteniti. Dar realitatea a demonstrat ca sunt prietenii imposibile. Nu dureaza.

Prieteni datorita pasiunii comune.
Sunt prietenii destul de trainice. Sunt oameni care, chiar daca provin din medii total diferite, pasiunea comuna chiar ii poate tine legati. E cazul pescarilor, motociclistilor, alcoolicilor sau a rockerilor.

Nu in ultimul rand si de fapt singura care conteaza e prietenia adevarata.
Cand doi oameni pot sa comunice fara sa vorbeasca sunt prieteni adevarati. Cand isi inteleg nevoile unul celuilalt, cand respectul e reciproc, cand nu poate trece o zi fara sa stie unul de celalat,la fel, sunt prieteni adevarati.

Cand un prieten, aflat la 10.000 de km departare nu poate sa doarma pana la ora 4 dimineata fara sa stie daca celalalt si-a luat viza sa poata merge la el, inseamna, cu siguranta, ca e un PRIETEN ADEVARAT.

Salutare Scrici

8 comentarii:

  1. si prietenii adevarati se aplica si la prietenia fata-fata, inteleg? pentru ca eu am doua prietene de 20 de ani, se pune? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. excludem fetele de exceptie. cineva tre' sa ne confirme regula si daca nu voi atunci cine??

    RăspundețiȘtergere
  3. in alta ordine de idei ,interesanta discutia despre prietenie,insa cred k astfel de lucruri tre sa le simti,si nu sunt de genul k trasul din spaga profului de mate!

    RăspundețiȘtergere
  4. da da, buna asta cu prietenele de 20 ani :)
    cine mai credea ca la 30 ani o sa ai tot o prietena de varsta ta, adica doua de 15ani :)
    LA FIX!

    RăspundețiȘtergere
  5. o comoara-i limba romana, vezi cate sensuri gasesti? good for you, ramai vigilent! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte tare articolul INSA tin sa te contrazic la prietenia dintre o fata si un baiat. Am avut un prieten baiat foarte bun si nu am ajuns cu el in pat. De ce tocmai baiat? Pentru ca la momentul respectiv amandoi eram satui eu de "prietenele" mele care ma mancau pe la spate, el de "prietenii" lui si astfel am inceput sa vorbim si bla bla.Atractie fizica nu a fost pe nicio parte. A fost strict prietenie, pareri obiective cand trebuiau, ne sustineam reciproc in toate si eram the best, cu s-ar zice. Intre timp relatiile s-au racit din cauza faptului ca eu m-am mutat si distanta prea mare, timpul prea putin si stii tu, ochii care nu se vad, se uita. Bdw..nu prea am inteles ce ai vrut sa spui cu acel coment "pentru ca de dat sfaturi la 18 ani...." Poate nu am inteles eu bine aluzia, dar nu eticheta. Doar pentru simplul fapt ca am 18 ani, asta nu inseamna ca viata mea a fost numai roz sau ca nu am trecut prin experiente destul de marcante din care am invatat o gramada de lucruri ce altii nici pana la 40 de ani nu le-au invatat. Asta ca raspuns, daca am inteles corect aluzia

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Ines. Multumesc de comentariu. Sigur ca nu e general valabil tot ce am scris eu aici si cu siguranta nu esti singura fata cere a avut o prietenie cu un baiat fara sa ajunga in pat. Posturile mele se vor oarecum hazlii si rautacioase, dupa cum a fost si comentariul meu la postul tau. Am ajuns la tine pe blog la recomandarea unei colege de la tine din scoala, care mi-a spus ca scrii frumos tare si raman si eu la aceiasi parere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si in semn de apreciere pentru ceea ce scrii am sa pun blogul tau la mine in blogroll Ynes...

    RăspundețiȘtergere