vineri, 27 martie 2009

Istorie

Bucurestiul vechi.

Cateva strazi, printre putinele care au scapat de furia comunista. Lipscani, Smardan, Selari, Covaci, Franceza. Strazi care sunt martori vii ai istoriei noastre. Unul din putinele locuri care vor arata copiilor nostri ca odata, candva a existat si altceva in afara de blocuri din placi. Un loc care pastreaza ceva dintr-o identitate demult pierduta.



Curtea veche, Banca nationala, Hanul lui Manuc, Pasajul Macca sunt cateva puncte de atractie ce ar trebui puse in valoare.

Dar nu. Au preferat sa se pishe pe noi. Programul fiecarui candidat la Primaria Bucurestiului continea obligatoriu si reabilitarea Centrului Istoric. Fiecare a promis si s-a jurat pe mortii lui ca el e ala care rezolva problema asta. Lis, Basescu, Videanu sau Oprescu tot atatia nemernici care nu au facut altceva decat sa asfalteze si reasfalteze si re-reasfalteze aceleasi mari bulevarde. Au asfaltat zeci de km de bulevarde de cate 6 ori in doispe ani dar nu au fost in stare sa reabliliteze 10 strazi de cateva sute de metri fiecare. Au alocat anual bugete pentru centrul istoric dar niciodata nu au dus la bun sfarsit nimic. In fiecare mandat s-au contractat lucrari, dar urmatorul primar a reziliat contractele semnate de primarul dinaintea lui. S-au apucat sa sape, au dat de niste caramizi si a incremenit totul. S-au impotmolit in hartoage.

Nu ma intereseaza cat fura primarii. Nu ma intereseaza ca executa lucrarile cu firmele lor. Nu ma intereseaza ca nu trec pe la primarie cu saptamanile. Iar atunci cand trec vin la ora 15.

Dar ma doare reaua vointa si dezinteresul. Ma doare ca am fost azi acolo si totul plange. E abandonat. Vezi comerciantii in pragul pravaliilor privind in gol. Vezi doar ceea ce numim azi rromi, dar ei de fapt sunt tigani, care au ocupat casele abuziv, iar autoritatile nu sunt in stare sa ii scoata din case, acceleasi autoritati care au semnat improprietarirea lui Popoviciu cu 224 ha in Baneasa la 1(unu) dolar mp. Vezi un loc care cu putina bunavointa ar putea sa ne reprezinte.
De fapt nu. Este un loc care ne reprezinta. Neputinta, inconstienta, lipsa oricarei identitati si simt al valorii autentice prezente in centrul istoric sunt reflexia noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu