joi, 4 iunie 2009

Decaris

PARAZÍT, -Ă, paraziţi, -te, adj., subst. 1. Adj., s.m. şi f. (Organism animal sau vegetal) care trăieşte şi se hrăneşte pe seama altui organism, căruia îi provoacă adesea daune. 2. Adj., s.m. şi f. Fig. (Persoană) care trăieşte din munca altora, care nu produce nimic. 3. Adj. Fig. Care nu are un rol util, efectiv; de prisos, inutil.

Dupa cum rezulta si din dex, parazitul este un organism care traieste si se hraneste pe seama altui organism. Dar nu despre parazitii intestinali, de exemplu, vreau eu sa vorbesc aici. Cu aia treaba e clara, ai mancat aiurea, l-ai luat pe limbric si nu mai scapi de el decat cu medicamente. E o treaba involuntara, l-ai capatat fara sa stii, ai luat Decaris si asta a fost.

Vreau sa vorbesc despre parazitii umani, cei pe care ii accepti constient in viata ta, de cele mai multe ori in ideea sa nu ii lasi sa faca foamea, le dai de mancare, poate ii primesti si in casa, ii mai bagi in vre'o combinatie si dupa aia te trezesti subit ca esti parazitat. Din pacate pentru mine, se pare ca sunt gazda perfecta, pana acum procopsindu-ma cu o intreaga colonie de paraziti de care se pare ca nu mai scap. Mai rau ar fi faptul ca, cum scap de niste paraziti ma trezesc imediat ca am deja altii, de unde si concluzia ca s'ar putea sa imi placa cu limbrici.

As putea sa incep, ca sa dau si exemple, cu parazitul meu preferat pe care l-am capatat la 12 ani, Bogo (numele nu e neaparat real). Copil amarat, dintr-o familie destramata, tot timpul a atarnat la stabilitatea familiei mele si s-a lipit incet, incet de mine. Am crescut impreuna, ne-am distrat impreuna, am batut cluburile si barurile impreuna, a fost ani buni cel mai bun prieten al meu. Cand ne-am facut oameni mari, datorita naturii lui dezechilibrate, impotriva sfaturilor celor din jur, l-am pastrat langa mine. Ani de zile nu a produs nimic, nu a muncit, nu s-a facut in nici un fel util societatii. Pana in momentul in care, satul de impotenta lui financiara, l-am luat intr-o combinatie in care lunar castigam cam cat castigase el intr-o viata, iar aportul lui la treaba asta era zero. Doar venea la notariat, semna niste hartii si pleca cu banii. Asta pana in ziua in care s-a gandit ca e destept si s-a decis sa nu mai semneze, ca nu mai vrea pula lui sa vindem cand si cum vreau eu, ca nu sunt eu seful. Si exemplele pot continua. Dar ma opresc momentan aici.

Pentru un asa parazit nu exista Decaris. Pentru genul asta de paraziti nu exista medicatie. Trebuie doar sa te feresti. Sa nu intri in contact cu ei si cand ii dibuiesti in multime sa fugi. Exista si o motivatie pentru care ei se afla in situatia respectiva. Pentru ca inca nu si-au gasit gazda. Care pentru unii m-am dovedit a fi. Dar din fericire, pentru ca am mai avut paraziti stiu cum sa scap de ei. Ceea ce nu m-a ferit insa sa ma capatuiesc si in prezent cu altii....

Un comentariu:

  1. cred c-ar iesi o nuvela din subiectul asta.
    exista si paraziti cu gazde multiple (vezi gainarii, furtul intelectual, arogarea meritelor altora etc), exista si paraziti emotionali, nu doar materiali... si experienta m-a-nvatatat ca daca-i scoti din rahat uita de unde-au plecat.
    asta ca sa ne pregatim de un weekend bun!

    RăspundețiȘtergere