miercuri, 25 aprilie 2012

Captivii

Daca ar fi sa ma intrebe cineva pe lumea asta ce business as vrea sa am raspunsul ar cu certitudine ca unul in care clientii sa fie captivi.

Cunoasteti termenul?
Captivii sunt clientii aflati sub contract, cei care luna de luna iti platesc pentru serviciile pe care le pui la dispozitie, sunt cei ce iti asigura veniturile fixe, bugete pe care te bazezi. Este cazul firmelor de telefonie mobila sau fixa, cablu tv, internet sau a furnizorilor de utilitati (electricitate, gaze, salubrizare, etc).
In caz in care nu ati inteles pana acum TOTI suntem captivi. Lunar umflam conturile unor societati ai caror actionari primesc rapoarte care ii fac sa se mangaie pe burta pe yachturile si insulele pe care traiesc.


Cu cat captivii sunt mai multi cu atat actiunile societatii sunt mai valoroase. E cazul ENEL, care atunci cand a cumparat Elecrica si s-a trezit cu milioane de papleci si nici un concurent pe piata...
Dar nu de ENEL vreau eu sa vorbesc aici ca trei sferturi avem contoarele matrasite, deci undeva suntem para para cu ei.

Vreau sa zic de o companie de telefonie mai mult mobila decat fixa, al carui nume nu o sa-l rostesc, singurele indicii pe care o sa le dau fiind acelea ca a cumparat connex-ul (cu tot cu captivi) si ca e rosie toata.
De 15 ani sunt captiv la ei. In fiecare luna o parte din banii aflati la mine in buzunar plecau la ei in conturi pe nesimtitelea. Pentru ca mi se parea prea mare pretul platit, iar serviciile mult sub ce asteptam, m-am prezentat la ei la magazin si le-am pus cererea de renuntare pe masa. Dupa ce nimeni, dar absolut nimeni de acolo nu m-a intrebat de sanatate cei 15 ani dintr-o data am devenit important. Fix a doua zi primesc un telefon de la ei la care nu am raspuns si imediat un sms:

"In fiecare clipa vrem sa fim mai aproape de tine. Apelul a fost pentru a afla parerea ta despre noi. Ramane pe data viitoare! Semnat: Firma rosie"

Aha. Deci de azi sunt important. De azi vor sa fie aproape de mine. Iar primul gand care mi-a venit a fost ala in care o dra angajata de la respectiva societate mobila e in genunchi in fata mea imbracata in uniforma de la servici. Asta asa, ca sa ne apropiem mai mult. Din pacate urmatorul sms venit a fost urmatorul:

"Pentru a solutiona cererea dvs. va rog sa apelati gratuit 07xx.xxx intre orele 9-18. Semnat: Un nume de baiat"

Ptiu, mi-au citit gandurile de siluire a angajatelor si mi-au dat un baiat sa negociem. Si am sunat. La capatul celalalt un baiat cu o voce ferma, fix cum l-au antrenat la cursurile organizate de companie, incepe sa imi vorbeasca din start de cei 15 ani impreuna de zici ca fusesem casatoriti tot timpul asta. Ca e pacat, ca atata amar de ani nu se arunca asa usor la gunoi, etc, dupa care imi face o oferta: pentru mine si numai pentru mine, exclusiv si de nerepetat vreodata altor captivi un abonament de 37 euro. Asta in conditiile cand aceeiasi oferta costa 5 euro la cartela reincarcabila. Cand i-am spus de asta mi-a dat argumentul suprem: imi da un telefon de 250 euro cu numai 99 euro. La un calcul sumar mi-a iesit ca in doi ani de contract la 37 euro pe luna as plati vr'o 900 euro, lucru care m-a facut sa cred ca astia ne cred si retarzi nu numai captivi. Am declinat oferta si mi-am pastrat ideea de a renunta la serviciile lor, lucru care l-a mirat tare pe baiatul cu tricou rosu, fiind ceva ce nu i-au zis la cursurile alea - captivul cracneste !

Dupa cum ziceam la inceput, daca m-ar intreba cineva, captivii imi plac. As fi stat pe yachtul personal acum si m-as fi mangaiat pe burta. Iar in cazul in care un captiv ar fi nemultumit da-l in cacat ca mai am cateva milioane.

Va urez captivitate placuta oameni buni!

15 comentarii:

  1. Draga Julius,
    Sau ar trebui sa spun Iulia pt ca prea te vaiti ca o femeie....
    Hai sa-ti spun ce cred si eu...stii vorba aia "daca nu te duci la doctor sa ii spui ca te doare ceva nu o sa vina el la tine sa te intrebe de sanatate"...cam asa e si cu "casatoria" asta de 15 ani pe care ai avut-o cu acel operator.
    Nu spun ca nu ai avut motive sa fii suparat, dar sa fim realisti...de ce ai ramas alaturi de acea companie 15 ani daca erai nemultumit??? De ce nu ai "divortat" mai devreme...nu cred ca era asa complicat...
    Si mai am o curiozitate...dupa ce ai inchis abonamentul ...de la ce operator ti-ai luat cartela aia minunata de care vorbeai si care nu te mai tine captiv???
    E usor sa aruncam cu gunoi in gradina unui singur vinovat...ai spus ca exista multi alti jegmanitori de genul si ai dat ex Enel.
    Hai sa vedem...la ei ai rezilia contractul? Nu, ptca ai ramane fara curent...asta inseamna ca e ok sa acceptam "conditiile" unora pt ca fara ele nu am putea trai, insa preferam mai bine sa aruncam cu gunoi in aceia care accepta concurenta ( de genul operatorilor de telefonie pe care i-ai mentionat chiar tu). Eu as vedea partea buna...ai posibilitatea sa alegi alt operator insa pt curentul electric nu prea...deci care din cele 2 reprezinta un rau mai mare pt tine?
    Si inca ceva...ar fi dragut sa inveti sa ii respecti pe ceilalti din jurul tau ( si aici ma refer la fanteziile bolnave cu angajatele acelea care nu sunt sclavele nimanui ci sunt simple angajate asa cum probabil ca sunt si mama, sora sau sotia ta...nu cred ca ti-ar placea ca cineva sa vorbeasca asa de ele).
    Iti inteleg supararea insa eu cred ca principalul vinovat esti tu ca ai acceptat atata timp...asa ca nu iti mai plange de mila si pur si simplu schimba operatorul si eventual in vreo 2 ani sa vedem ce mai ne scrii pe acest blog ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU mai critica baiatul. Era doar o gluma faza cu domnnisoarele in genunchi, chiar nu te-ai prins de stilul pamfletar? cat despre captivi, are dreptate....toti suntem,la Enel nu avem ce face, adevarat. Dar la telefonia mobila unde putem alege mai bine, de ce sa nu o facem? Bravo lui ca si-a luat cartela reincarcabila. Si eu am facut la fel si sunt foarte multumita. De ce a asteptat 15 ani? Tocmai fiindca a fost sunat de aceste "domnisoare operator" care la-u mai facut sa mane cu inca un an sau doi decizia. Asa e romanul, rabda.....Nu trebuie sa te superi, este un punct de vedere pe care inainte de a-l judeca te-as ruga sa-l analizezi. Ca e atat de simplu sa critici, nu-i asa?

      Ștergere
  2. Daraga "anonimule"

    Ma bucur ca ai primit mailul de la mine si ca ai percutat imediat. Inteleg ca frustrarea ta privind colegele de munca este depasita doar de ranirea orgoliului ca am zis de tine aici...


    Cat despre furnizorul de electricitate ti-am zis si ieri, tre sa te mai informezi, de ceva timp ai posibilitatea sa iti alegi altul, nu mai esti "captiv" la Enel.

    Imi pare rau ca ai luat textul personal, nu se referea la tine, nici la colegele tale, ci la burtosii pentru care tu muncesti pe plantatie. E destul de clar pentru mine ca ai niste liste in fata, impuse de superiorii tai si nu faci altceva decat sa citesti de pe ele.

    Nu fi trist, faci si tu ce poti, da-i inainte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,probabil d-soara crede ca ai atacat-o la propriu.Este un punct de vedere pe care ai dreptul sa ni-l impartasesti,nu ne place atunci nu-l mai citim,este simplu.La randu-mi cunosc persoane captive in acest tip de "inchisoare"...dar la un moment dat ce zici,hai lasa ca platesc acolo,cand vine factura si aia e apoi nu te mai gandesti ca tu de fapt arunci niste sume exorbitante si ii ingrasi pe altii de-i umfli in loc sa-ti iei frumusel o cartela,colea la coltu' strazii si cand se termina optiunea de la operatorul de telefonie te duci inapoi la magazin si scoti doar 15 % din suma pe care acum cativa ani o aruncai pe geam ca te dadeau banii afar' din casa.Hai sa fim seriosi ca pana la urma ai dreptate si daca d-soara cu pricina lucreaza in domeniul respectiv asta nu inseamna ca nu e om si ca nu ar trebui sa aiba propria opinie "Da,frate,lucrez la o companie de jegosi imbecili,jecmanitori si daca nu era Cosmote-ul si acum plateam 0.25 $/pe minut si dadeam mesajul cu 0.07 $ de ne ustura si-n ....am dreptate?

    RăspundețiȘtergere
  4. ai face bine sa scrii mai des daca tot m-am abonat ,esti strong

    RăspundețiȘtergere
  5. @natasha: ai perfecta dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  6. captivi inseamna ceva mai mult si ceva mai detaliat decat o speculatie sa ne inregimenteze pe toti, rar inseamna asta, dar...

    RăspundețiȘtergere
  7. tocmai pentru ca lipseste o virgula , inceputul e ininteligibil :)

    RăspundețiȘtergere
  8. odata cu varsta apar si riscurile de a fi 'captiv in inchisoare'... pentru ca intervin responsabilitatile

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de acord cu tine, foarte bun articolul

    RăspundețiȘtergere