marți, 24 august 2010

40 km de extaz

Pentru ca nu imi place sa stau la plaja si pentru ca anul asta am vrut altceva am ales sa nu fac concediul pe vr'o plaja prin Turcia, ci in Germania. La Munchen mai exact.
Si pentru ca banuiam ca o sa urmeze o sesiune de shopping, inevitabila de altfel cand o iei spre vestul continentului, sesiune in urma caruia te alegi cu minim un metru cub de lucruri in mare parte inutile, am ales sa plec cu masina. Iar aici despre asta vreau sa vorbesc. Despre drumul spre Germania. Drum care include si taiatul in doua a minunatei noastre tari.

Traseul ales pentru iesirea din tara a fost urmatorul: Bucuresti-Brasov-Turda-Oradea in doua etape. Bucurest - Turda intr-o zi, Turda - Munchen in urmatoarea.

Pregatit psihic pentru 2 saptamani de relaxare sambata la ora 11 dimineata am incarcat familie, bagaje, catel, purcel, butelie in masina si am pornit cantand cantece de tabara la drum. Echilibrul meu psihic, destul de fragil in vremuri de criza s-a zguduit prima data la intrarea pe centura Ploiestiului. Excavatoare din trei in trei km roboteau ceva pe marginea drumului creand lanturi de fiare ordonate de-a lungul soselei, pline cu oameni pregatiti sa se relaxeze. Fiind doar de 60 de minute plecat de acasa am trecut relativ usor peste cele saizeci de minute cat a durat de trecut centura.

Au urmat apoi alte patruzeci si cinci de minute de cantece si voiosie pana la intrarea in Sinaia unde ma astepta o coada de fix douazeci si unu de km, mai exact Sinaia - Predeal. Aici treaba s-a complicat un pic. Am mers cu viteza de melc, mergem cincizeci de metri si stateam zece minute. Aici a fost momentul in care s-a dus pe pula mood-ul meu de vacanta, copiii au inceput cu smiorcaielile, piciorul meu sa faca carcei, partenerii de trafic sa claxoneze si sa vocifereze, ura noastra neavand o tinta clara. Unii il injurau pe Nastase cu PSD-ul lui de cacat care a semnat un contract bagabont cu Bechtel si nu se mai face autoastrada aia odata, altii pe Basescu pentru perioada cat a fost ministru transporturilor, altii tot pe Basescu penru perioada asta cat e presedinte. Eu incercam sa nu injur pe nimeni. Si am si reusit. Nu am injurat pe nimeni.

La iesirea din Predeal drumul s-a descongestionat si am remarcat cu stupoare ca nu era nici o lucrare, nici un accident, nimic. Dintr-o data a inceput sa se mearga bine. Calculatorul de bord imi arata cifre ce pareau eronate. 21 km parcursi in 2 ore si 45 de minute. Tot nu am injurat. Am cantat iar cantece de tabara si am mers inainte. Spre cele doua saptamani de relaxare. Am ajuns la Turda dupa 9 ore si 20 de minute. 442 km in 9 ore si 20 de minute. Iar nu am injurat. M-am culcat cu gandul la vacanta pe care nu vroiam sa las nimic sa o strice.

Dis-de-dimineata am purces la drum. Turda - Munchen. La Campia Turzii vad semnul de autostrada: A3 Gilau. O bucata de autostrada de 40 km care ocoleste Cluj Napoca. Singurii 40 de km de autostrada pe care au fost in stare sa ii termine. Fericit nevoie mare o fac stanga spre autostrada. Pe aia 40 km totul parea ireal. Apusenii cu pajistile verzi imaculate, stane cu sute de oi ce pasteau linistite. Nu ambuteiaje, nu cozi, nu inconstieni care traverseaza cand tu te deplasezi cu 130 km/h. Nimic. O Romanie ireala.
Si ala a fost momentul in care am inceput sa injur. Si l-am injurat pe Nastase si PSD-ul lui, i-am luat mortii in pula lu' Basescu si pentru perioada cat a fost ministru al transporturilor si pentru asta de presedinte, i-am futut in gura pe Anca Boagiu, pe Iliescu, pe Ceausescu, pe Regele Mihai, pe Tudor Vladimirescu, pe Stefan cel Mare, pe toti.

Nu ne lasa sa traim civilizat. Nu sunt in stare de nimic. Pun presiune pe noi, ne taie salariile, pensiile, murim cu zile in spitale, ne obliga sa plecam spre alte meleaguri sa traim printre straini. Ne dispera cu zile si singurul lucru pe care au fost in stare sa il faca in 20 de ani au fost 40 de km de nenorocita de autostrada......

2 comentarii: