marți, 16 februarie 2010

Canare

Cu ninsoarea care nu mai conteneste imi revin tot mai des in cap gandurile de transhumanta spre meleaguri mai calde. Iar din toate locurile care imi vin in cap cel mai fascinant mi se pare arhipelagul situat nord-vestul continentului african, in mijlocul oceanului, care se numeste Gran Canaria.

De ce ar vrea un roman sa traiasca pe o insula mica in mijlocul unui mare ocean, departe de locul unde mama lui la fatat???
Pai sa vedem...


Conditii de mediu

In primul rand acolo e tot timpul cald. Iar daca romanul e motociclist, cu atat mai bine. Intr-un climat subtropical ierna temperatura nu scade sub 20 de grade, ceea ce face ca insula sa fie un fel de paradis al celor termosensibili.
La noi 8 luni pe an e frig, ploua, burniteaza, sunt muci pe jos, nori, zapada, inzepazire. Avantaj ei.

Conditii economice
Despre conditiile economice de la noi nu prea are rost sa vorbim, sunt clare pentru toata lumea. In Insulele Canare economia este bazată pe turism şi pe agricultura tropicală (banană, tutun), exportând multă marfă în Europa continentală. Turismul comparativ cu Romania ar fi cam asa: la un turist strain care merge pe litoralul nostru 5000 de turisti pe plajele de acolo. Afluenta de turisti creeaza oportunitati extraordinare pentru toti antrepenorii in domeniul serviciilor. Si pentru ca balanta sa se incline ireversibil in favoarea lor putem exemplifica concret:
La Mamaia noastra cea proasta si batrana chiria lunara pentru o terasa de 100 mp e undeva intre 5000-7000 de euro. La Playa del Ingles o terasa de 250 mp costa undeva intre 3000 - 3500 euro, in conditiile in care poate fi exploatata 10 luni pe ani la proportia de 1/5000 de turisti de care vorbeam...


Conditii de viata
Conditiile de viata de la noi sunt urmatoarele: criza, stress, locuri de munca nesigure, spaime, politicieni care ne fut in gura, administratie care ne jecmaneste, inconstanta legislativa, rate la banca neachitate, fetze inversunate,executari silite, incidente de plata si restul mizeriilor.
In Canare e o vacanta totala. Turisti merg sa se simta bine si aterizeaza setati pe distractie, oamenii care muncesc zambesc permanent pentru a nu strica mood-ul oaspetilor, iar in fiecare seara atmosfera e cum era la noi de 1 Mai pe vremuri.
Un bungalow de 3 camere pe malul oceanului costa cat 2 camere la Iancului. Aviz amatorilor. Basca insulele au regim Tax Free, ceea ce se traduce prin preturi in magazine la jumate.

Plecarea spre alte zari e o chestiune delicata tare. E greu sa te dezradacinezi, sa intorci spatele tarii in care te-ai nascut, prietenilor (eventual) din copilarie, atatia cati ti-au mai ramas. Dar tara trage pe tine. Prietenii, in rarele cazuri in care te intalnesti, sunt crispati, tristi, distrusi. Orice incercam sa facem aici si in cazul in care reusim, e o izbanda obtinuta cu lacrimi si sange.

Asa ca, de fapt, ce ne tine aici??

7 comentarii:

  1. iaca sincronizare - outdoorsy life :)
    as plange, da' maine merg la munca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciudat cum ai postat tu asta despre Canare chiar cu o zi-doua inainte ca mapamondul sa fie inundat despre stirile cu inundatiile din Canare, cu apa fix pana la etaju' 1, alunecari de teren si ploi catastrofale care tin de 2 saptamani.. Cica aia n'ar fi obisnuiti cu asemenea tratament de la mama natura, cica ar fi obisnuiti cum ai zis tu :) Eu zic sa se obisnuiasca mai bine cu asta de'acum.
    N-am vazut inundatii niciodata la mine in fata blocului. Ever. Da' nici palmieri :) Inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana ai treaba asta ma face sa cred ca tot ce fac si zic in ultimul timp nu e bine :)) Dar in mod normal o amarata de inundatie nu ar trebui sa intoarca un om decis din drumul lui. Oricum, noroc ca nu aveam de gand cu adevarat sa plec...

    RăspundețiȘtergere
  4. cand terasa ta e sub ape si livingul tau de la parter e sub ape, io zic ca aia nu e o amarata de inundatie. Tot ce trece de glezne si nu se usuca in 24h nu e "amarata" :D
    Dar stai, ca daca te deranjeaza asa tare apa care ti-a inundat casa, dealul pe care stai poa' s-o ia cu tine la vale si uite'asa poate ajungi intr-un cartier in care nu sunt inundatii. :))

    N-avem frate ce sa facem noi in Canare. Stam aici, iti zic. ♥

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sa mor de nu prefer o inundatie pe an si 10 luni de vara si timp frumos decat nenorocirea de la noi, iarna curului, oamenii pizdii...

    cam asta.

    subscriu la absolut fiecare cuvintel. si la virgulele din postul asta subscriu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @iceberg: Pai nici nu plecam nicaieri, era doar o analiza asa dampulea...

    @nona: multumesc ca subscrii la virgule :))

    RăspundețiȘtergere